Освещаване на новоизградения храм „Св. Вмчк Георги Победоносец” в с. Стефан Караджа, Добричка духовна околия

Версия за печатВерсия за печат
Автор: 
Марин Маринов

Три дни след като направи първа копка за построяване на нов православен храм в с. Василево, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил отново посети Добричка духовна околия. Този път на 10 юни /първа Неделя след Петдесятница - на Всички светии/ Негово Високопреосвещенство освети новоизградения храм в с. Стефан Караджа на името на „Св. Вмчк Георги Победоносец".

Китното добруджанско село се намира на 6-7 км. от гр. Добрич и е първото по пътя от гр. Добрич за гр. Ген.Тошево. Макар и много подредено, в селото по една или друга причина до сега не е имало храм, като християните са се черкували в големите църкви в гр. Добрич.

Днес мечтата на поколения вярващи в селото се сбъдна, и те получиха заслужена награда за труда и настойчивостта си да имат свой молитвен дом. Благодарение на благочестиви и будни спомоществователи в лицето на земеделски арендатори г-н Тодор Тодоров и др., но най-вече с помощта на жителите на с. Стефан Караджа: Георги Георгиев, Георги Димитров, Дончо Донев, Марин и Йордан Средкови, Румен Божков и много др., с организационното и финансово съдействие на църковното настоятелство и на г-жа Калинка Райчева - кмет на селото, храмът е вече реалност.

Негово Високопреосвещенство благослови жителите на селото, като отчески ги посъветва не само редовно да посещават прекрасната си придобивка, но с разум и със сърце да участват в богослужбите и да се ползват от Св. Тайнства на Св. Православна църква.

След тържественото освещаване всички присъстващи бяха поканени от организаторите на празничен обяд и богата фолклорна програма.

http://mitropolia-varna.org//index.php?option=com_content&task=view&id=1865&Itemid=54



 

Източник: 
Варненска и Великопреславска митрополия