5 любопитни факта за името Георги

| от chronicle.bg |

На 6 май православната църква почита паметта на Св. Георги Победоносец – един от най-значимите светци у нас.

Днес имен ден празнуват носещите имената Георги, Генчо, Гергана, Гинка, Ганка, Ганя, Ганчо, Георгия, Габриела и производните им имена.

В българския народен календар Гергьовден е най-големият пролетен празник. Празникът е календарно обвързан – празнува се на 6 май и се чества във всички територии, населени с българи. С него започва лятната половина на стопанската година, завършваща на Димитровден. Това разположение в празничния календар определя и изключително богатата му обредност, обхващаща всички области от стопанския и социален живот на хората. Св. Георги традиционно е приеман за повелител на плодородието (отключва изворите, побеждавайки ламята; обхожда и наглежда полята и посевите), покровител на земеделците и най-вече на овчарите и стадата.

По повод празника събрахме няколко любопитни факта за името Георги:

Гергьовден е най-празнуваният имен ден в България след Ивановден, отбелязван от около 180 хиляди души.

Името идва от гръцкото гео (земя) и „ерго“ (работя), и означава земеделец.

Името става популярно в Европа през XIV в. Тогава от Палестина кръстоносци донасят историята за мъченичеството на Св. Георги, разкрасена с легендата за битката му с дявола, приел образа на змей.

В различните страни името се среща в поне 33 различни вариации.

През 2016 година Георги е второто най-избирано име за новородените момчета в страната, с което са кръстени 1056 деца. През 2007 г. Георги е тотален фаворит сред мъжките имена – така са наречени 1369 деца.

 
 
Коментарите са изключени за 5 любопитни факта за името Георги