ОРИГИНАЛНИ АРТ ПОДАРЪЦИ, ИЗРАБОТЕНИ СПЕЦИАЛНО ЗА ВАС ПО ПОРЪЧКА

Гергьовден

Показани 1 от 3 | 3 (1 Страници)

Какво да подаря за Гергьовден / 6 май

На 6 май църквата празнува денят на свети Георги. Вярната дата за неговото празнуване е 23 април, погрешно преместена на 6 май. След изравняването на календара през 1968 г. отново е оставен на 6 май, защото добил голяма известност като празник на пастира.

Смята се, че светецът е покровител на земеделието и скотовъдството. В началото на века е обявен за Ден на българската войска и храбростта.

Св. Георги Победоносец е от малкото светци, почитан както от християни, така и от мюсюлмани. Празникът се чества като Ден на храбростта и на Българската армия.

Св. Георги е живял в провинция Кападокия по времето на император Диоклециан (284 – 305 г.). Защитник на вяра, Георги е хвърлен в тъмница, подложен е на жестоки изтезания и е обезглавен. Погребан е в палестинския град Лида, който е днешният град Лод в Израел.

На 6 май 1877 г. пратениците от град Самара - кметът Е. Т. Кожевников и членът на градския съвет Пьотър Алабин - поднасят на българското опълчение скъпоценен дар - Самарското знаме, изработено още по време на Априлското въстание в 1876 г.

Нашият народ е украсил с много песни, предания и легенди живота на светеца. В тоя ден всеки дом прави жертвоприношение - агне в чест на свети Георги. Агнето винаги се избира мъжко, обикновено то е първото, родено през новата година.

Рано на празника моми, невести и ергени отиват в полето, берат цветя и вият венци: за жертвеното агне, за овцата, която първа ще излезе да я издоят, за ведрото, в което се дои млякото и за шапката на овчарите. Огромен венец във вид на арка се поставя на вратата на кошарата, за да минат под него овците за доене.

Преди да заколят гергьовското агне, четат му молитва. То е със запалени свещи на рогата, а на шията с окачен венец. Заколването става на определено място срещу стена на къщата, за да бъде напръскана тя с кръв - по нея гадаят дали ще бъде здрава и плодородна годината. Тази кръв, след като се направи кръстен знак на вратите и на челото на децата, се заравя или излива в реката.


ПОДАРЪК ФОТО КАРИКАТУРА ПО СНИМКА / ШАРЖ

ПОДАРЪК ФОТО КАРИКАТУРА ПО СНИМКА / ШАРЖ


Агнето се приготвя и пече както великденското. Обикновено на Гергьовден цялото село се е събирало на едно място за празничния обяд, като всяко семейство е заемало свое място и е носело печено агне, обредна погача, прясно сирене, овче кисело мляко, ракия и вино. След богатата трапеза се развихрят буйни хора, където стари и млади показват своето изкуство. Аюлеят се за здраве и стари, и млади.

За свети Георги се разказва следната легенда:

Една деветглава ламя запирала водите и не разрешавала да има нито животински, нито растителен свят. За да пусне водата, тя искала човешка жертва. В двубой с нея свети Георги я победил. Заради тази победа над чудовището и за издържаните тежки мъчения, за да се откаже от вярата си, народът го нарекъл Победоносец. Той бил обезглавен и погребан близо до град Бейрут, при планината Ливан.

В българската иконография свети великомъченик Георги Победоносец се изобразява като млад, силен мъж, възседнал бял кон и с дълго копие в дясната ръка, забито в устата на страшен змей.

За свети Георги съществуват много песни. Една от тях е песента: 

Слугувал е свети Иван, слуга му бе
свети Герги. Отговаря свети Иван:
- Ой та тебе, свети Герги,
толкоз ми си бре слугувал,
слугувай ми още малко,
дорде додат двата
дена Водокръщи, Ивановден,
че ще идем с тебе двама,
с тебе двама в рая Божи!
- Слугувал му свети Герги,
дорде додат двата
дена Водокръщи, Ивановден.
Тръгнали са двама светци да си
идат в рая Божи; че отишли на
рай Божи, рая Божи затворена,
затворена, заключена.

Облегна са свети Иван,
та извади златни ключи,
та отключи рая Божи,
та си влезли в рая Божи,
че минали през рай Божи.
Отговаря свети Иван:
- Ой та тебе, свети Герги,
като мина през рай Божи,
какво беше най-хубаво?
- Отговаря свети Герги:
- Ой та тебе, свет Иване,
сичко беше се хубаво;
едно беше твърде страшно,
твърде страшно, твърде грозно:
сред рай Божи огън гори,
до три млади в огън горят.
- Отговаря свети Иван:
- Ой та тебе, свети Герги,
дето младо с очим гори,
не почело свет Неделя; 
дето младо c краком гори,
не почело кръстника си,
не почело, път минало;
дето младо съвсем гори,
не почело майка, баща!

(Софийско)


ПОДАРЪК ИДЕЕН ФОТОКОЛАЖ ОТ ТВОИ СНИМКИ В РАМКА"

ПОДАРЪК ИДЕЕН ФОТОКОЛАЖ ОТ ТВОИ СНИМКИ В РАМКА


С или без подаръци, на Гергьовден празнуват:  Георги, Генчо, Гергана, Гинка, Ганка, Ганя, Ганчо, Георгия, Гергин, Герго, Гергана, Георгина, Гюрга, Гюргелена, Порица, Гюро и т. н.

ХАРАКТЕР НА ХОРАТА, ПРАЗНУВАЩИ НА Гергьовден

Човек самостоятелен, уверен и независим. Надарен с висок интелект и здрав разум.

Подхожда за лидерските позиции, дори в любовта. Ако партньорът му се опитва да го води и да му нарежда, никога няма да се чувства щастлив. Не му трябва и някой лигльо без мнение. Човекът за него е някой, който да го уважава и цени качествата му. Да гледа на него като достоен партньор в живота, не само като на любовник.

Трябва да се насочите към по-самостоятелни професии. Глупостта и невежеството адски много го дразнят, не ставате за работа в екип. Хаби много нерви, защото светът е пълен с некомпетентни хора.

Отрицателни черти - инат и арогантност, проявяват се често.

ТРАДИЦИОННИ ПРАЗНИЧНИ ЯСТИЯ ЗА ИВАНОВДЕН:
Какви да сготвя за празничната трапеза за ГЕРГЬОВДЕН, рецепти:/h3>

Агнешка курбан-чорба

Продукти за 4 порции: 400 г агнешко месо, 1 чаена лъжичка смлян черен пипер, 1 супена лъжица нарязан пресен джоджен, 2 супени лъжици нарязан магданоз, оцет, сол.

Обезкостяваме и нарязваме месото на малки парчета. Залива­ме го със студена вода, посоляваме и варим на умерен огън, като отстраняваме пяната. Накрая прибавяме черния пипер, джоджена и магданоза. При сервирането подправяме чорбата с оцет или ли­монов сок на вкус.

Пълнена агнешка плешка

Продукти за 8 порции: 1 агнешка плешка (около 1 1/2 кг), 1 връзка пресен лук, 3 супени лъжици нарязан магданоз, 3 супени лъжици нарязан пресен джоджен, 1 1/2 кафеени чашки ориз, 200 г агнешки дреболии (дроб, сърце, чревца), 1 чаена лъжичка смлян черен пипер, 2 чаени лъжички червен пипер, 1 супена лъжица олио, 3 супени лъжици разтопено краве масло, сол.

Нарязваме пресния лук на ситно и го задушаваме в кравето мас­ло. Прибавяме ориза и дреболиите, нарязани на ситно. Запържва- ме няколко минути, като разбъркваме с лъжица, подправяме сместа с черния пипер, 1 чаена лъжичка червен пипер и сол на вкус. Нали­ваме 3 кафеени чашки вода и задушаваме, докато оризът поеме во­дата. Слагаме джоджена и магданоза и разбъркваме плънката.

Измиваме плешката, подсушаваме я и правим разрез под крака между лопатката и ребрата. В получената кухина слагаме плънката и зашиваме отвора с бял конец. Намазваме плешката от всички стра­ни с олиото, смесено с червения пипер. Слагаме я в тавичка, нали­ваме 1 чаена чаша вода и печем в умерена фурна, като от време на време поливаме плешката с течността от тавата.

По същия начин може да приготвим пълнено агнешко бутче или пълнени агнешки гърди.

Агнешко печено с кисело мляко

Продукти за 4 порции: 800 г агнешко месо (от плешката или от бут- чето), 2 кафеени чашки разтопено краве масло, 1 1/2 кофички кисело мляко, 2 яйца, сол.

Нарязваме месото на 4 порции, посоляваме и го поставяме в пръстен гювеч (или тавичка). Прибавяме кравето масло и 2 кафее­ни чашки вода, покриваме гювеча с капака (или тавичката с алуми­ниево фолио) и печем в умерена фурна (пръстения гювеч поставя­ме в студена фурна и след това включваме електричеството, за да не се спука!). Изваждаме опеченото месо, а в соса от печенето налива­ме разбитото кисело мляко, смесено с разбитите яйца. Посоляваме на вкус. Поставяме гювеча отново във фурната (без капак), докато сосът се сгъсти. Връщаме месото и държим съда във фурната само още няколко минути.

Агнешка дроб-сарма

Продукти за 4 порции: 600 г агнешки дреболии (черен и бял дроб, сърце, бъбреци, чревца), 1/2 чаена чаша ориз, 1 връзка пресен лук, 2 су­пени лъжици нарязан пресен джоджен, 3 супени лъжици нарязан магда­ноз, 1 чаена лъжичка червен пипер, 1 чаена лъжичка смлян черен пипер, 2 чаени лъжички доматено пюре, 1 агнешко було, 2 чаени чаши кисело мляко, 3 яйца, 3 супени лъжици олио, сол.

Запържваме нарязания на ситно пресен лук в олиото. Приба­вяме измития и подсушен ориз и разбъркваме. Слагаме нарязаните на дребни парчета дреболии, поръсваме червения и черния пипер, посоляваме и наливаме 1 чаена чаша вода. Задушаваме под похлу­пак, докато оризът поеме водата. Отнемаме съда от огъня, прибавя­ме джоджена и магданоза и разбъркваме. Нарязваме булото на квад­рати, слагаме върху всеки от плънката и завиваме големи кръгли сарми. Нареждаме ги в намаслена тавичка с препънатите краища към дъното. Заливаме с 1/2 чаена чаша вода, в която сме размили доматеното пюре. Печем в умерена фурна. Накрая заливаме с кисе­лото мляко, смесено с разбитите яйца, и допичаме, докато заливка- та се стегне.

Агнешко печено с ориз

Продукти за 4 порции: 800 г агнешко месо, 1 глава лук, 1 кафеена чашка разтопено краве масло, 2/3 чаена чаша ориз, 1 чаена лъжичка смлян черен пипер, 1/2 чаена лъжичка шафран, 1 супена лъжица нарязан пресен джоджен, сол.

Нарязваме месото на порции и го варим в подсолена вода, до- като омекне наполовина. Запържваме нарязания лук в кравето масло, прибавяме измития и подсушен ориз и като бъркаме с дървена лъжица, го запържваме. Отнемаме съда от огъня, поръсваме чер­ния пипер и шафрана, посоляваме на вкус, слагаме джоджена и раз­бъркваме. В тавичка разстиламе ориза, нареждаме отгоре парчетата месо и заливаме с 2 чаени чаши от бульона, в който сме варили месото. Печем в умерена фурна.

Печени агнешки чревца

Продукти за 4 порции: 800 г агнешки чревца, 1 кафеена чашка краве масло, 1 чаена лъжичка смлян черен пипер, сол.

Измиваме много добре агнешките чревца, като ги обръщаме с помощта на дълъг дървен шиш. Сплитаме ги по три на сплитки, които нареждаме в намаслена тавичка. Поръсваме с черния пипер и сол на вкус, наливаме разтопеното краве масло и 1 кафеена чашка вода и печем в умерена фурна.

Мляко с ориз

Продукти за 4 порции: 150 г ориз, 1 л прясно мляко, 200 г захар, 1 чаена лъжичка настъргана лимонова кора, 3 яйца.

Почистения и измит ориз заливаме с 300 мл вода и варим ня­колко минути. Наливаме прясното мляко и варим, докато оризът на­бъбне. Отнемаме съда от огъня и когато оризът изстине, прибавяме захарта, разбитите яйца и лимоновата кора. Разбъркваме и изсип­ваме сместа в намаслена тавичка. Запичаме в умерена предвари­телно загрята фурна.

Други пролетни празници: Баба Марта - 1 Март | Тодоровден - 16 Март | Благовещение - 25 Март | Цветница - 21 Април | Великден - 28 Април | Борисовден - 2 Май | Гергьовден - 6 Май | Томина неделя | Кирил и Методий - 11 Май | Константин и Елена - 21 Май


Как да избера подарък според пол и възраст:


Подарък за мъж / жена: ФОТО МОЗАЙКА ОТ СТОТИЦИ СНИМКИ

ПОДАРЪК ФОТО МОЗАЙКА ОТ СТОТИЦИ СНИМКИ


Как да избера подарък според зодията, идеи: