Свети Георги (Райчица)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Георги.

„Свети Георги“
„Свети Ѓорѓи“
Църквата „Свети Георги“
Църквата „Свети Георги“
Карта
Местоположение в Дебър
Вид на храмаправославна църква
Страна Северна Македония
Населено мястоРайчица
РелигияМакедонска православна църква – Охридска архиепископия
ЕпархияДебърско-Кичевска
Архиерейско наместничествоДебърско-Реканско
ИзгражданеXIV век
Статутпаметник на културата
Състояниедействащ храм
„Свети Георги“ в Общомедия

„Свети Георги Победоносец“ (на македонска литературна норма: „Свети Ѓорѓи Победоносец“) е православен манастир в Северна Македония.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Разположен е в Радовци - долната махала на селото Райчица, на 2 километра източно от град Дебър в западната част на страната.

История[редактиране | редактиране на кода]

„Свети Георги Победоносец“ е женски манастир и е метох на известния Бигорски манастир „Свети Йоан Предтеча“. Предполага се, че манастирът е основан в началото на XIV век. Манастирските конаци са изградени в 1835 година по времето на игуменството на архимандрит Арсений Бигорски от Галичник. Църквата е зографисана в периода от 1840 до 1852 година от зограф Михаил Анагност от Самарина и сина му Димитър Михайлов - монах Данаил от Бигорския манастир, а долният дял е изрисуван от техния ученик Дичо Зограф от Тресонче. Иконостасът е дело на майстори от Самарина.[1]

В 1945 година монахините са изгонени от манастира от новите комунистически власти и манастирът е превърнат в конюшня. До 1999 година манастирът е в руини. По инициатива на игумена на Бигорския манастир архимандрит Партений Фидановски манастирът е възобновен и в него отново има монашеско сестринство.

В манастира ръчно се изработват митри, носени от владиците на Македонска православна църква, както и от владиците в другите православни църкви.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Дебарско-реканско архијерејско намесништво // Дебарско-кичевска епархија. Архивиран от оригинала на 2013-06-20. Посетен на 4 март 2014 г.
  2. Тетовско архиерејско намесништво